سوپرهیت یا فوق داغ

سوپرهیت یا فوق داغ

سوپرهیت یا فوق داغ

سوپر هیت یعنی دمای نهایی گاز منهای دمای تبخیر یا جوش .سوپر هیت یا فوق داغ از جنس اختلاف دماست.

اب در فشار 1 اتمسفر در دمای 100 درجه میجوشه و تا زمانی که مایع هست، دما از این 100 درجه بالاتر نمیره.وقتی که گاز میشه ، دما شروع میکنه میره بالای 100 مثلا 130 درجه.یعنی 30 درجه داغتر از دمای جوش و تبخیر اب که به ان دمای سوپر هیت میگیم  و یعنی30 درجه سوپرهیت هست.

مخلوط گاز و مایع وارد اواپراتور میشود ، مایع از لوله ها عبور میکند، گرما رو میگیرد و تبخیر میشود، به اخرش که میرسد ، هوا میشه و دیگر ابی نیست-پس با گرفتن حرارت ، گاز دماش بالا میره و سوپر هیت میشود.

مثلا اگر دمای اواپراتور 4 درجه باشد و گاز خروجی از اواپراتور(طبق ترمومتر) 11 درجه یعنی 7 درجه سوپرهیت شده.اگر گاز داخل لوله مسیر بیشتری رو طی کنه ، دماش بالاتر میره مثلا دمای خروجی گاز بجای 11 میشه 18 درجه و شیرهای انبساط مکانیکی یا ترموستاتیکی نمیتونن سوپر هیت 5 درجه یا کمتر رو نگه دارند چون شیر گیج میشه و شروع میکنه به باز و بسته شدن،

  • روش اندازه گیری سوپرهیت :
  • فشار سنج ها رو به مدار وصل میکنیم-فشار مکش یا Pe رو میخونیم-از جدول مبرد با رعایت فشار نسبی و مطلق ، دما رو میخونیم-این دما همون دمای تبخیر یا Te هست
  • ترمومتر رو بعد از اواپراتور میذاریم و دمای گاز خروجی رو اندازه میگیریم
  • اختلاف این دو دما میشه سوپرهیت
  • یعنی گازی که از اواپراتور خارج شده ، چند درجه از دمای تبخیرش داغتره
  • هدف از سوپر هیت کردن :

هدف از سوپر هیت کردن مبرد، جلوگیری از احتمال ورود مایع مبرد به داخل کمپرسور چیلر است . به هیچ عنوان نباید مایع سمت کمپرسور برود.مایع غیر قابل تراکم هست و اگر به داخل کمپرسور برود، فشار هیدرولیکی شدیدی وارد میکنه ، داخل سیلندر حبس میشه و باعث خرابی اجزای کمپرسور میشود.

در واقع ما با اندازه گیری سوپرهیت (ترمومتر بعد از اواپراتور چون گاز تک فازی هست ) میفهمیم که مایع وارد کمپرسور نمیشود.برای اینکه مطمئن باشیم مایع وارد کمپرسور نمیشه و یه جورایی خطای ترمومتر رو اگر مخلوط مایع و گاز داشتیم رو جبران کنیم ، اینه که مینیمم دمای سوپرهیت رو 5 درجه سانتی گراد یا کلوین بگیریم

به دلیل خاصیت تراکم ناپدیری مایعات، ورود مایع به کمپرسور سبب شکسته شدن سوپاپهای کمپرسور چیلر می شود.

البته از طرف دیگر زمانی که اواپراتور با کمبود مایع مبرد روبرو می شود نیز مقدار مبرد کافی در اواپراتور وجود ندارد، به همین دلیل مبرد موجود خیلی سریع تر از زمان خود تبخیر می شود  و این امر باعث ناتوانی مبرد در جذب تمامی بار حرارتی ساختمان می گردد.

  • مشکلات سوپرهیت بالا :

۱. هر چی سوپرهیت بالاتر بره یعنی مثلا در لوله های اواپراتور از نصفه هاش دیگه مایع تموم میشه و گاز میشه-اینجوری عملا داریم از نصف ظرفیت اواپراتور استفاده میکنیم.

سوپرهیت یا فوق داغ

۲. هر چی سوپر هیت بره بالا یعنی دمای گاز خروجی از اواپراتور بالا میره-گازی که به کمپرسور وارد میشه داغتره و کمپرسور گرم میشه و ممکنه بسوزه

۳. هر چی سوپرهیت بالاتر بره ، کمپرسور مصرف برق و امپر بیشتری وصرف میکنه-در صورتیکه ظرفیت اواپراتور هم کم شده و این یعنی برق مصرف میشه اما سیستم بازدهی نداره

بازدهی سیستم برودت=copیعنی چقدر برودت گرفتیم به ازای چه مصرف برقی.در حالت سوپرهیت بالا ، هم ظرفیت برودتی کم شده و هم مصرف برق بیشتر و تصاعدی بازده میاد پایین

پس ماکزیمم سوپرهیت رو 10 درجه میگیریم.یعنی سوپرهیت اگر بین 5 تا 10 درجه باشد خیلی خوب است.

اختلاف دمای سوپر هیت معمولا 5 درجه سانتی گراد یا فارنهایت هست.

به اشتراک بگذارید :

مطالب مرتبط