تفاوت چیلر جذبی و تراکمی

جهت انتخاب یک چیلر مناسب برای سیستم تهویه، عوامل و نکات زیادی وجود دارند که باید به طور خیلی دقیقی بررسی و شناخته شوند. این عوامل به طور همزمان مزایا و معایب زیادی را به همراه خواهند داشت. پس لازم است ابتدا با انواع چیلرها آشنا شویم.

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی

فهرست مطالب

تفاوت های اصلی چیلر تراکمی و جذبی

چیلرها از مهم ترین اجزا سیستم تهویه مطبوع هستند که باعث ایجاد تعادل دمایی در یک محیط می شوند. وظیفه اصلی چیلر، تولید هوای خنک نیست بلکه از چیلر به منظور از بین بردن گرما تولید شده در اثر فعالیت های داخل سیستم استفاده می شود. چیلر، دستگاهی است که این کار را ازطریق به چرخش درآوردن مبرد درون قطعات مختلف انجام می دهد و انواع مختلفی دارد ازجمله تراکمی و جذبی. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت چیلر تراکمی و جذبی، با ما همراه باشید.

بررسی تفاوت چیلر تراکمی و جذبی

چیلرهای جذبی و تراکمی از پرکاربردترین انواع چیلرهای موجود در بازار به شمار می روند. به منظور مقایسه چیلر تراکمی و جذبی حتماً باید آن ها را ازنظر عملکرد و ساختار درونی مورد بررسی قرار داد. به عبارت دیگر، اصلی ترین تفاوت چیلر تراکمی و جذبی در نوع عملکرد و ساختار درونی است. به این نکته توجه کنید که هر یک از آن ها مزایا و معایب مختلفی دارند و برای کاربرد خاصی طراحی و تولید می شوند. پیش از مقایسه چیلر تراکمی و جذبی، توضیح مختصری در مورد نوع عملکرد آن ها ارائه خواهد شد.

چیلرهای تراکمی و نحوه عملکرد آن ها

چیلرهای تراکمی از اصلی ترین انواع چیلرها به شمار می روند که دارای انواع مختلفی از کمپرسورها ازجمله پیستونی یا گریز از مرکز هستند. چیلرهای تراکمی را می توان به سه دسته مختلف تقسیم بندی کرد: چیلرهای تراکمی آبی، چیلرهای تراکمی هوایی (هواخنک) و چیلرهای گریز از مرکز.

از مزایا اصلی چیلرهای تراکمی آبی در مقایسه با هوایی می توان به راندمان بهتر و قیمت پایین تر اشاره کرد. البته چیلرهای تراکمی هوایی، مزایای متعددی دارند ازجمله امکان نصب خارج از موتورخانه، سازگاری با آب و هوای مختلف و عدم نیاز به آب برای خنک کردن هوا.

چیلرهای جذبی و نحوه عملکرد آن ها

یکی دیگر از مهم ترین چیلرهای موجود در بازار، جذبی نام دارد. چیلرهای جذبی از کندانسور، ابزوربر، پمپ محلول، پمپ مبرد، شیرهای کنترل، ترموستات، پنل های الکتریکی و مدار کنترل چیلر تشکیل می شوند. این نوع از چیلرها را می توان به سه دسته تقسیم کرد: چیلر جذبی آب داغ، چیلر جذبی شعله مستقیم و چیلر جذبی بخار. البته هر یک از آن ها بر اساس نوع عملکرد می توانند تک اثره، دو اثره یا مستقیم باشند.

مقایسه چیلر تراکمی و جذبی

اکنون که با عملکرد چیلرهای تراکمی .و جذبی آشنا شدید، نوبت به توضیح تفاوت میان آن ها می رسد. تفاوت چیلر تراکمی و جذبی از جهات مختلف بررسی می شود.

1. نوع انرژی مصرفی و قیمت اولیه

اصلی ترین تفاوت چیلر تراکمی و جذبی در نوع انرژی مصرفی است. چیلرهای تراکمی با برق کار می کنند در حالی که چیلرهای جذبی بر پایه سوخت های طبیعی ازقبیل گاز طبیعی ساخته می شوند. به طور کلی، ضریب عملکرد چیلرهای تراکمی بسیار بالاتر از چیلرهای جذبی تخمین زده می شود. از این متغیر به منظور نشان دادن میزان مصرف انرژی دستگاه استفاده می کنند. هر چه ضریب عملکرد دستگاه بالاتر باشد، مصرف انرژی بهینه تر خواهد بود.

به طور کلی، می توان گفت چیلرهای تراکمی ازنظر مصرف انرژی بهینه تر از نوع جذبی هستند. با این وجود، ارزان بودن گاز و گران بودن برق در ایران باعث می شود تا هزینه استفاده از چیلرهای جذبی بسیار کمتر از تراکمی باشد. به این نکته توجه داشته باشید که قیمت اولیه خرید چیلر جذبی بسیار بیشتر از چیلر تراکمی با همان ظرفیت است.

2. وزن و ابعاد

وزن و ابعاد از دیگر موارد مهم در بررسی تفاوت چیلر تراکمی و جذبی به شمار می روند. چیلرهای جذبی از اجزا و قطعات مختلفی ساخته می شوند. به همین دلیل، وزن و حجم بیشتری در مقایسه با چیلرهای تراکمی دارند. چیلرهای جذبی باید در موتورخانه نصب شوند اما امکان نصب چیلرهای تراکمی در پشت بام و حیاط نیز وجود دارد. به عبارت دیگر، چیلرهای جذبی برای نصب به یک محیط بزرگ تر نیاز خواهند داشت.

3. طول عمر دستگاه

از آنجایی که چیلرهای تراکمی هواخنک از آب برای خنک کاری کندانسور استفاده نمی کنند، رسوبات کمتری دارند. به همین دلیل، طول عمر چیلرهای تراکمی هواخنک بیشتر از انواع دیگر چیلرهاست. از سوی دیگر، خوردگی در اثر آمونیاک و ماده جاذب لیتیوم بروماید از دلایل اصلی کاهش طول عمر چیلرهای جذبی عنوان می شود. علاوه بر طول عمر، تعمیر و نگهداری نیز از دیگر موارد مهم در بررسی تفاوت چیلر تراکمی و جذبی به شمار می رود.

چیلرهای جذبی نیاز به تعمیر و نگهداری بیشتر و دقیق تر دارند. تعمیر و نگهداری این نوع از چیلرها باید با حساسیت و دقت بالا توسط افراد متخصص انجام شود. در غیر اینصورت، آسیب های جبران ناپذیری به دستگاه وارد می شود. البته، هزینه تعمیر چیلرهای تراکمی در صورت خرابی بسیار بالاتر خواهد بود؛ به خصوص، زمانی که نیاز به تعویض کمپرسور باشد.

4. نوع کاربری

بررسی نوع کاربری در تفاوت چیلر تراکمی و جذبی بسیار مهم است. از چیلرهای جذبی بیشتر در پروژه هایی استفاده می شود که امکان تامین برق برای کارفرما وجود ندارد. البته، این نوع چیلرها در پروژه های کوچک تر نیز بکار می روند اما چیلرهای تراکمی به دلیل قیمت مناسب تر ترجیح داده می شوند. از مهم ترین زمینه های کاربری چیلرهای جذبی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیمارستان ها
  • پروژه های صنعتی بزرگ
  • دانشگاه ها
  • نیروگاه ها

به این نکته توجه داشته باشید که چیلرهای تراکمی به دلیل مزایای متعددی که دارند، در اکثر کاربری ها قابل استفاده هستند.

5. میزان مصرف آب

یکی دیگر از اصلی ترین تفاوت چیلر تراکمی و جذبی، میزان مصرف آب عنوان می شود. چیلرهای جذبی به کمک برج های خنک کننده عمل می کنند. اساس کار برج های خنک کننده، تبخیر است که با اتلاف آب همراه خواهد بود. در نتیجه، چیلرهای جذبی آب بیشتری در مقایسه با چیلرهای تراکمی مصرف می کنند. البته، مصرف آب چیلرهای تراکمی نوع آب خنک نیز به همان اندازه چیلرهای جذبی است.

با این وجود، چیلرهای تراکمی هواخنک بدون نیاز به آب و برج خنک کننده عمل می کنند و مصرف آب ندارند. با توجه به مشکلات آب، انتظار می رود بازار فروش چیلرهای تراکمی هواخنک در آینده ای نه چندان دور بیشتر از انواع دیگر چیلرها باشد.

6. زیست محیطی

یکی از مسائلی که در تفاوت چیلر تراکمی و جذبی مطرح می شود، مسائل زیست محیطی است. چیلرهای تراکمی از مبردها در سیکل تبرید خود استفاده می کنند که باعث تخریب لایه اوزون می شوند. اگرچه، استفاده از این نوع مبردها به دلیل مسائل زیست محیطی ممنوع شده است اما شاهد بکارگیری آن ها در بسیاری از مناطق هستیم. در مقابل، چیلرهای جذبی به دلیل استفاده از مبردهای طبیعی، هیچ خطری برای لایه اوزون و گرم شدن زمین ندارند.

ویدیو آموزشی “تفاوت چیلر جذبی و تراکمی”

به اشتراک بگذارید :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

011
مطالب مرتبط