اجزای کمپرسور

جزای کمپرسور متعدد هستند و همانطور که در مقالات مربوط به انواع کمپرسور و تفاوت بین چیلر اسکرال و اسکرو توضیح داده شد، وظیفه کمپرسور فشرده‌سازی مبرد است. ما در مقالات قبلی به تعریف کامل کمپرسور و انواع آن و تفاوت‌ها و شباهت‌های آنها پرداختیم. در این مقاله قصد داریم اجزای کمپرسور را مورد بررسی قرار دهیم.

اجزای کمپرسور

فهرست مطالب

اجزای کمپرسور متعدد هستند و همانطور که در مقالات مربوط به انواع کمپرسور و تفاوت بین چیلر اسکرال و اسکرو توضیح داده شد، وظیفه کمپرسور فشرده‌سازی مبرد است. ما در مقالات قبلی به تعریف کامل کمپرسور و انواع آن و تفاوت‌ها و شباهت‌های آنها پرداختیم. در این مقاله قصد داریم اجزای کمپرسور را مورد بررسی قرار دهیم.

اجزای کمپرسور

عامل گردش کمپرسور در بیشتر چیلرهای تراکمی، موتور الکتریکی است. ولی کمپرسورهایی مانند پیستونی و یا دوار از موتور احتراقی نیز استفاده می‌کنند. در ساخت کمپرسور چیلر هر اندازه دمای تقطیر کم باشد، توان برودتی افزایش پیدا می‌کند. کمپرسور چیلر تراکمی با توجه به تنظیم مقدار کارایی ترمودینامیکی، نقش مهمی را در سیستم سرمایشی ایفا می‌کند. این محصول از بالاترین مصرف انرژی سیستم برخوردار است. عملکرد حیاتی کمپرسور به حدی بالا است که ارزش کل سیستم را مشخص می‌کند. عملکرد کلی کمپرسور را می‌توان عامل تعیین کننده ظرفیت برودتی سیستم سرمایشی بیان کرد. کمپرسورها دارای اجزای متعددی هستند که هر یک از آن‌ها وظایفی را در سیستم چیلر تراکمی بر عهده دارند. اجزای کمپرسور عبارتند از:

HVAC: Centrifugal Chillers | Energy-Models.com

1- سیلندر یا هواساز

  • سیلندر یا هواساز، یکی از مهم‌ترین اجزای کمپرسور محسوب می‌شود و وظیفه اصلی فشرده‌سازی را انجام می‌دهد. تعداد سیلندرهای موجود در کمپرسور به نوع آن بستگی دارد. در صورت ایجاد هرگونه صدا و لرزش در کمپرسور، باید ایراد را در سیلندر جست‌وجو کرد.

2- دینام یا الکتروموتور

  • وظیفه دینام یا الکتروموتور در کمپرسور، تأمین انرژی اولیه دستگاه است. انرژی لازم برای فعالیت دستگاه را می‌توان از نوع حرکتی و یا مکانیکی دانست. کیفیت دینام بر عملکرد کلی دستگاه تأثیرگذار است. در برخی کمپرسورها برای تأمین انرژی اولیه، انواع مختلف توربین به کار می‌رود که استفاده از آن به نیروی کمپرسور بستگی دارد.

 

3- لوله‌های خنک‌کننده

  • لوله‌های خنک‌کننده در کمپرسور برای پایین آوردن دمای گاز پر فشار در مسیر خروجی گاز جاسازی شده است.

4- موتور

  • موتور نقش اساسی در کمپرسور دارد. اگر ظرفیت مخزن زیاد باشد، به موتور قوی‌تری نیاز است. برخی موتورها از حالت هوشمند برخوردار هستند، تا در مواقع ضروری، موتور حرکت نکند.

5- روتور

  • روتور با ضربه زدن به چرخ‌دنده، بازیافت هوای مکش را توسط دریچه انجام می‌دهد. روتور با کمک یاتاقان، درایو موتور و کمربند به موتور کمپرسور وصل می‌شود و شروع به چرخش می‌کند. در طی این چرخش، هوا به حالت فشرده درمی‌آید.

6- کنترل سیستم

  • این بخش از اجزای کمپرسور برای سنجش فشار دستگاه به کار می‌رود.

7- جداکننده‌

  • در برخی کمپرسورها جداکننده‌هایی قرار گرفته است که کار عبور روغن را انجام می‌دهند. در صورت عدم پخش روغن به قطعات، دستگاه کارکرد مناسب خود را از دست می‌دهد.

8- فیلتر

  • فیلتر در دستگاه کمپرسور، ذرات معلق و ناخالصی‌های روغن، روغن و هوا را از یکدیگر متمایز می‌کند. کیفیت فیلتر بر عملکرد کمپرسور بی‌تأثیر نخواهد بود. فیلتر دارای دو نوع فیلتر هوا و روغن است.

9- فیلتر هوا

  • فیلتر هوا یکی دیگر از اجزای کمپرسور است که برای خروج گازها از کمپرسور استفاده می‌شود. در صورت عدم کارکرد مناسب فیلتر هوا، دستگاه دچار نقص می‌شود. بهتر است هر چند وقت یک بار فیلتر هوا را بررسی کرد تا از صحت آن اطمینان یافت.

10- فیلتر روغن

  • فیلتر روغن موظف است املاح مضر روغن را بگیرد. فیلتر روغن نیز در کمپرسور مانند فیلتر هوا پیوسته نیاز به بررسی دارد.

11- بلبرینگ

  • استفاده از بلبرینگ در کمپرسور، در کاهش استهلاک دستگاه مؤثر است. این قطعه به روان بودن دستگاه و کاهش سروصدای آن کمک می‌کند.

12- مخزن

  • مخزن هوای فشرده از دیگر اجزای کمپرسور است که میزان حجم آن‌ها در انواع کمپرسورها با یکدیگر تفاوت دارد.

13- شیر یک‌طرفه

  • شیر یک‌طرفه در کمپرسورهای چرخشی، پیچ دوار و پیستون مشاهده می‌شود. در برخی کمپرسورها ممکن است بیشتر از یک شیر یک‌طرفه استفاده شود. شیر یک‌طرفه از ورود مجدد هوای فشرده به داخل کمپرسور جلوگیری می‌کند.

14- دریچه‌های مکش

  • دریچه‌ مکش بخشی از کمپرسور است که در ابتدا هوا وارد آن می‌شود. دریچه مکش برای حفظ عملکرد بهتر دستگاه، مطابق با تنظیمات مخصوصی باز و یا بسته می‌شود.

15- دریچه‌های تخلیه

  • دریچه‌ تخلیه با قرار گرفتن درون کانتینر به شیلنگ‌های هوا متصل می‌شود و وظیفه تنظیم فشار هوا را بر عهده دارد.

16- سایر اجزای کمپرسور

  • یاتاقان، تسمه، چرخ‌دنده، شاتون، تابلو برق، پیستون، کوپلینگ، سنسور حرارتی، سنسور فشار، سوپاپ، افترکولر، اینترکولر، رادیاتور، مبدل حرارتی و … از دیگر اجزای کمپرسور به شمار می‌آیند.

عوامل تاثیر گذار بر قیمت کمپرسور

بعد از بررسی اجزای کمپرسور می‌خواهیم گذری کوتاه بر عوامل موثر بر قیمت کمپرسور هم داشته باشیم:

1- نخستین عامل مهم در تعیین قیمت کمپرسور، برند آن است.

2- ظرفیت و قدرت کمپرسور بر قیمت آن تأثیر می‌گذارد. کمپرسور پر قدرت از قیمت بالایی برخوردار است.

3- کاربردهای متفاوت کمپرسور و نوع آن بر اساس کمپرسور خشک و کمپرسور روغنی، قیمت‌های مختلفی دارد.

Refrigeration Principles and how a Refrigeration System Works | Berg Chilling Systems

 

جمع بندی

در پایان و در تکمیل مقاله اجزای کمپرسور مروری داشته باشیم بر کارکردهای کمپرسور:

  • استفاده از کمپرسورها تقریبا در صنایع مختلف رایج است. از جمله در صنایع معدن، پزشکی، خودرو، چوب و برای فراهم‌سازی هوای لازم، کاربرد زیادی دارد.
  • برای پر کردن سیلندر گاز با ایجاد هوای فشرده هم مناسب است.
  • خنک کردن قطعات و لوله‌های انتقال مواد غذایی، دارویی و سایر موارد در زمان تولید آن‌ها از دیگر کاربردهای کمپرسورها است.
  • کاربرد کمپرسور در پزشکی مانند تجهیزات برش پزشکی و دریل‌های مختلف جراحی نیز معمول است.
  • از کمپرسور در صنعت هواپیماسازی برای ایجاد هوای فشرده موتور توربین نیز استفاده میگردد.

از این که تا پایان با مقاله بررسی اجزای کمپرسور همراه ما بودید، سپاسگزاریم. برای کسب اطلاعات بیشتر از شما دعوت می‌شود تا به مطالعه مقالات کاربردی و مهمی مانند چیلر آدیاباتیک چیست و چگونه کار می کند؟ و 9 راهکار کاربردی برای نگهداری و افزایش راندمان چیلر بپردازید.

 

ویدیو آموزشی “اجزای کمپرسور”

به اشتراک بگذارید :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

011
مطالب مرتبط