همانطور که در مقالات گذشته درباره تفاوت چیلر اسکرال و اسکرو صحبت کردیم، در این مقاله نیز قصد داریم درباره تفاوتهای چیلر و مینی چیلر صحبت نماییم. تفاوت چیلر و مینی چیلر چیست؟ چیلر به دستگاهی گفته میشود که در یک سیکل تبرید با به چرخش و جریان در آوردن مبرد در میان اجزای چیلر، در نهایت موجب خنک شدن محیط میشود. در صورت تمایل به دریافت تعریف کاملتری از چیلر و نحوهٔ دقیق عملکرد آن میتوانید ویدئوی چیلر چیست را مشاهده کنید. مینی چیلر هم همانطور که از نامش پیدا است، مینی چیلر در ابعاد کوچکتر است که از نظر عملکردی همان چیلر است و تفاوت عمدهٔ این دو در ابعاد و ظرفیت برودتی دستگاه میباشد.
شباهتهای چیلر و مینی چیلر
1- اجزا و یا ساختار دستگاه
هر دو دستگاه (چیلر و مینی چیلر) 4 جز اصلی دارند که شامل کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور است؛ فقط با این تفاوت که در چیلر پمپ آب سرد و منبع انبساط به صورت جدا از چیلر نصب میشود، ولی در مینی چیلر درون دستگاه جاسازی میشود.
2- نحوهٔ عملکرد
هر دو دستگاه جهت سرمایش مورد استفاده قرار میگیرند و دارای سیکل تبرید و سیال مبرد میباشند.
تفاوت چیلر و مینی چیلر
1- قیمت چیلر و مینی چیلر
مینی چیلرها به علت دارا بودن ابعاد کوچکتر قیمت پایینتری دارند و به تبع فضای کمتری نسبت به چیلر اشغال میکنند.
2- میزان مصرف برق
میزان مصرف برق در مینی چیلر نسبت به چیلر پایینتر است.
3- کاربری
مینی چیلرها معمولاً در پروژههای مسکونی، تجاری، اداری یا گاها پروژههای صنعتی که نیاز به تولید برودت در آنها پایین باشد، مورد استفاده قرار میگیرند. چیلرها در تمامی کاربریهای بازار مورد استفاده قرار میگیرند. اعم از مسکونی، تجاری، اداری، هتلها، بیمارستانها، صنعتی، کارخانه و… . به طور کلی چیلرها در ظرفیت و تناژ بالا بسیار عملکرد بهتری دارند؛ در حالی که مینی چیلرها پاسخگوی این ظرفیتها نخواهند بود.
4- میزان تنوع در نوع چیلر و مینی چیلر
چیلرها در انوع مختلفی وجود دارند؛ از جمله چیلر هواخنک، آب خنک، چیلر جذبی و تراکمی. از نظر نوع کمپرسورها: چیلر اسکرال، اسکرو، سانتریفیوژ، پیستونی و… که چیلر اسکرال و اسکرو از انواع متداول چیلر هستند.
اما مینی چیلرها فقط از نوع تراکمی و هواخنک هستند و تنوع کمپرسورهای مورد استفاده در اجزا آن محدودتر است و تنها شامل کمپرسور اسکرال، پیستونی و روتاری است.
5- ظرفیتهای مورد استفاده
ظرفیتهای معمول در مینی چیلر بین 2 تا 30 تن تبرید و در چیلر از 40 تا 500 تن تبرید میباشد.
6- محل نصب
چیلرها عموماً در پشت بام نصب میگردند، در حالی که درباره مینی چیلرها باید گفت که علاوه بر اینکه امکان نصب آنها بر روی پشت بام وجود دارد، میتوان آنها را بر روی تراس نیز نصب کرد. فقط باید این نکته را در نظر داشت که در صورت نصب بر روی تراس برای ساکنان آلودگی صوتی ایجاد خواهد کرد.
چند نکته در مورد تفاوت چیلر و مینی چیلر
1- اگر برای هر واحد از ساختمان یک مینی چیلر به کار گرفته شود، در این صورت میتوان میزان مصرف برق هر واحد را مستقل از سایر واحدها حساب کرد؛ ولی اگر ساختمان چیلر مرکزی داشته باشد، انجام محاسبات جهت بر آورد میزان مصرف هر واحد کمی پیچیده تر خواهد بود. یکی از مزیتهای مینی چیلر همین امکان محاسبهٔ مستقل مصرف برق میباشد.
2- در ساختمانهای اداری بزرگ و یا مجتمعهایی که تعداد واحدهای زیادی دارند امکان استفاده از مینی چیلرها وجود ندارد؛ زیرا در مجموع نیاز به فضای نصب بیشتری به وجود خواهد آمد. همچنین مصرف برق نیز بیشتر خواهد شد و نصب چیلر در این پروژهها به صرفه تر است.
3- خراب شدن چیلر به معنای خارج شدن کل ساختمان از سیستم سرمایش هست؛ در حالی خراب شدن یک یا دو دستگاه مینی چیلر، روی کل سیستم سرمایش ساختمان یا سایر واحدها اثر نمیگذارد.
جمعبندی
مقایسهٔ قیمت و میزان مصرف برق بین چیلر و مینی چیلر با در نظر گرفتن تعداد واحدی از هرکدام انجام شده است. تجربه نشان میدهد در ساختمانهای بزرگ نیاز به استفاده از تعداد زیادی مینی چیلر وجود دارد که موجب افزایش هزینههای برق و نصب و نگهداری میشود. همچنین فضای زیادی جهت نصب مینی چیلرها مورد نیاز خواهد بود؛ لذا در ساختمانهای بزرگ استفاده از چیلر توصیه میگردد و به صرفه تر خواهد بود. امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم به تفاوت چیلر و مینی چیلر به صورت کاربردی اشاره کنیم.