اینورتر دار نمودن کمپرسور و فن در چیلر

اینورتر بسیار مقرون به صرفه‌ است زیرا با کمترین مصرف برق کار می‌کند و بلافاصله پس از روشن شدن می‌تواند با سرعت شروع به کار کند. به عبارت دیگر اینورتر کنترل کننده موتور است. در واقع یک مبدل برق است که جریان برق را به جریان دورانی یا گردشی تبدیل میکند.

اینورتر دار نمودن کمپرسور و فن در چیلر

فهرست مطالب

اینورتر چیست ؟

اینورتر که در لغت به معنای معکوس‌کننده است در سیستم‌های کمپرسوری چرخش دورانی دارد و سرعت آن متغییر است. سرعت دوران کمپرسور متناسب با دما و رطوبت تنظیمی توسط کاربر، متغیر است. تا زمانی که اینورتر به دمای دلخواه برسد کار میکند و خاموش نمی‌شود بلکه سرعت آن کم می‌شود. اینورتر بسیار مقرون به صرفه‌ است زیرا با کمترین مصرف برق کار می‌کند و بلافاصله پس از روشن شدن می‌تواند با سرعت شروع به کار کند.

به عبارت دیگر اینورتر کنترل کننده موتور است. در واقع یک مبدل برق است که جریان برق را به جریان دورانی یا گردشی تبدیل میکند.

کمپرسور

کمپرسورها طبق کارکرد و وظایفی که دارند به دو نوع دور ثابت و دور متغیر تقسیم بندی می‌شوند. در کمپرسورهای دور ثابت تنها دو حالت برای کمپرسور وجود دارد یا روشن است یا خاموش. کمپرسور‌های دور متغیر که اینورتر نیز نامیده می‌شوند از هر بار خاموش و روشن شدن وسیله برقی جلوگیری می‌کنند.

کمپرسورهایی که به سیستم اینورتر مجهز هستند، در هنگام رسیدن به دمای مطلوب، کمپرسور خاموش نمی‌شود و تنها دور کمپرسور  را کاهش پیدا می کند. به همین علت موتورهای اینورتر به موتورهای دور متغیر معروف هستند. این وسیله باعث صرفه جویی در مصرف برق نیز می‌شود.

کمپرسور از برق استفاده می‌کند تا  دمای محیط داخلی را کاهش دهد و یا به دمای مورد نظر برساند.  کمپرسور در واقع گاز را متراکم یا فشرده کرده و تحت فشار، آن را به گردش داخل لوله های کندانسور یا مدار وارد می‌کند. همچنین از برق برای کنترل فشار استفاده می‌کند آن از این انرژی استفاده می‌کند تا دما را کاهش دهد و یا به دمای مورد نظر برسد.

اگر کمپرسور هنگام رسیدن به نقطه مورد نظر از حرکت باز ایستد، برای راه اندازی مجدد نیاز به انرژی و قدرت بیشتری دارد. بنابراین این کار از نظر هزینه‌های انرژی مقرون به صرفه نیست زیرا انرژی و برق زیادی را می طلبد.

خاموش نشدن کمپرسور به هنگام رسیدن به دمای دلخواه باعث می‌شود تغییرات دمایی کم شوند. این امر منجر می گردد تا کمپرسور با حداکثر توان خود کار نکند و در نتیجه منجر به کاهش مصرف برق میشود. در واقع به علت نوسانات اینورتر در کم و زیاد شدن دوران، این مدل از کمپرسورها هیچگاه خاموش نمی‌شوند و تنها دور موتور آنها کم یا زیاد میشود. کمپرسورهای اینورتردار در بازار با قیمت های بالاتری عرضه میشوند.

کارکردهای اصلی اینورتر در کمپرسور

اینورتر باعث تنظیم و کنترل سرعت دور موتور میشود و جهت دور موتور را بدون نیاز به کنتاکتور به راحتی تغییر می‌دهد. اینورتر کمک میکند که ضربات مکانیکی کاهش یابد. بنابراین طول عمر وسایل برقی افزایش می‌یابد. با توجه به اینکه اینورتر مانع از افزایش ولتاژ در کمپرسور میشود، از آسیب‌پذیری موتور حدالامکان جلوگیری میشود. اینورتر به کمپرسور اجازه می‌دهد به هنگام نوسان در ولتاژ ورودی، دستگاه به کار خود ادامه دهد.

همانطور که گفته شد مصرف برق کمپرسورهای اینورتردار بسیار پایین است زیرا که به میزان آمپر یا جریان پایین‌تری نسبت به سایر گونه‌های کمپرسور نیاز دارند. به عبارت دیگر کمپرسورهای اینورتردار مانند ماشین‌هایی هستند که نیاز به شتاب‌دهنده دارند. هر گاه ماشین به سرعت بیشتری نیاز داشته باشد موتور آن شتاب بیشتری  پیدا میکند.

بنابراین هرگاه که کمپرسورها به کم یا زیاد شدن شتاب، نیاز داشته‌باشند، اینورتر این وظیفه مهم را انجام می‌دهد. اگر محیط اطراف کمپرسور گرم باشد، کمپرسور نیاز دارد تا با سرعت بیشتری به سرماسازی بپردازد. بنابراین در این سیکل تبریدی مصرف برق بیشتر است. پس میتوان استنتاج کرد که در تابستان و سایر فصل‌های گرم مصرف برق کمپرسورها بیشتر است. اما در زمستان و فصل‌های خنک‌تر به صرف انرژی کمتری نیاز دارد. کمپرسورهای اینورتردار آنقدر هوشمند و آگاه به دمای محیط هستند که حتی ممکن است در اختلاف دمای شب و روز سرعت متفاوتی داشته باشند. مثلاً، اگر دمای هوا در روز بیشتر از دمای هوا در شب باشد سرعت اینورتر در روز بیشتر خواهد بود.

اینورتردار کردن فن

یکی از پرکاربردترین کارکردهای الکتروموتورها در مصارف فن است. از فن‌ها به منظور تهویه هوا استفاده می‌شود. مهمترین چالشی که در فن‌ها رخ می‌دهد کنترل الکتروموتورها است. از آنجا که الکتروموتورها سه فاز هستند هنگام راه اندازی جریان برق زیادی را از شبکه می‌کشند و باعث آسیب‌رسانی به سایر تجهیزات برقی و تجهیزات حفاظتی دیگر میشوند.

بهترین، ارزانترین و ایمن‌ترین روش جلوگیری از  قطعی جریان برق، استفاده از اینورتر است. اینورتر فرآیند صفر تا صدی الکتروموتورها را از لحظه استارت تا استاپ کنترل کرده و از آسیب رسانی به سایر تجهیزات جلوگیری می‌کند. اینورترها طوری طراحی شده‌اند که از تمامی خطرات احتمالی در استفاده از فن‌ها جلوگیری می‌کنند. در ادامه دو نمونه از اینورترها را بررسی میکنیم:

اینورتر H100 LS

این درایو در بازه رنج توانی 0.75 کیلووات الی 90 کیلووات وجود دارد. سری H100 اینورتر LS درایوی تخصصی جهت استفاده در کاربردهای فن است، که در سیستم های برودتی و تهویه مطبوع نیز قابل استفاده است.

اینورتر دلتا سری VFD-CP2000

این درایو خاص برنامه های گشتاور متغییر مانند دمنده هوا، پمپ ها و درایوهای HVAC طراحی شده است و کنترل هوشمند PID آن بیشترین کارایی را ارائه می دهد.

مزایای استفاده از اینورتر نسبت به روش راه اندازی مستقیم

 

فرض کنید وسیله‌ای برقی دارید که به هنگام راه اندازی موتور از کنترل تناوب حرکت چرخشی بهره‌مند نیست. این وسیله به هنگام رسیدن به دمای مطلوب خاموش شده و مجدداً پس از مدتی روشن میشود. فرایند خاموش و روشن شدن مداوم به سایر قطعات آسیب می‌رساند. همچنین این تکرار خاموش و روشن شدن سطح ایمنی تجهیزات را کاهش داده و موجب مصرف انرژی برق بیشتری می‌شود. به این روش راه اندازی موتور، روش با استفاده از کمپرسورهای غیر اینورتر‌دار یا راه اندازی مستقیم موتور گویند. آشکار است که روش راه اندازی غیر مستقیم یا روش استفاده از اینورتر مزایای فراوانی دارد از جمله:

  • 1.كاهش انرژی مصرفی و كاهش هزینه برق
  • 2.کاهش اختلالات در شبکه برق
  • 3.کاهش ضربه های مکانیکی
  • 4.امکان کنترل سرعت موتور
  • 5.امکان تغییر جهت حرکت موتور
  • 6.امکان کنترل نحوه استوپ شدن موتور
  • 7.راه اندازی نرم موتور بدون هیچگونه ضربه به قسمتهای مكانیكی
  • 8.حفاظت موتور در برابر اضافه بار
  • 9.جلوگیری از گرم كردن و در نهایت سوختن موتور

ویدیو آموزشی “اینورتر دار نمودن کمپرسور و فن در چیلر”

 

به اشتراک بگذارید :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

011
مطالب مرتبط